EKSPOZICIJSKI TROKUT

Pri fotografiranju je potrebno uskladiti tri međusobno povezana elementa ekspozicije.

Ekspozicija je izloženost svjetlosnog senzora svjetlu. Ekspozicija će ovisiti o

  • f-broju, tj. o otvorenosti blende na objektivu (količini svjetlosti koju propušta objektiv),
  • o vremenu osvjetljavanja senzora (to vrijeme određuje zatvarač, tj. koliko je dugo otvoren) i
  • o ISO vrijednosti (osjetljivosti senzora na svjetlo).

Kad naučimo usklađivati ta tri elementa, spremni smo napraviti tehnički dobru fotografiju, osvijetljenu upravo onoliko koliko je to potrebno.

Pa krenimo redom.

Otvorenost blende

Označava područje kroz koje prolazi svjetlost preko leće. Ponekad može biti zbunjujuće jer što je f broj manji, otvor blende je veći i obrnuto. Otvor blende određuje DoF (dubinsku oštrinu, domet oštrine fokusa) na fotografiji. Manji f daje plići DoF odnosno manji dio fotografije će biti u fokusu i obrnuto.

img_4862
Plitki DoF – manji dio fotografije je izoštren a ostalo je zamućeno. Korišten je manji f

Iso osjetljivost

ISO određuje osjetljivost fotoaparata na propuštenu svjetlost. Uvijek se preporučuje što manji ISO jer što je on veći to se povećava šum na fotografiji. Međutim ponekad ovisno o uvjetima, dobu dana i sl. on se mora povećavati. Ako imamo dovoljno svjetlosti, prirodne ili neke druge, ISO vrijednost će biti manja, a ako fotografišemo u uslovima kada je manje svjetlosti nego što nam je potrebno onda ISO može biti veći. Kolike će vrijednosti bit izavisit će od situacije i količine svjetlosti.

IMG_7425
Ako imamo dovoljno prirodne svjetlosti ISO vrijednost se smanjuje

Brzina zatvarača

Zatvarač određuje kad i koliko će senzor biti otvoren ili zatvoren te tako propuštati svjetlost sa leće. Pomoću njega možemo prikazati subjekat u pokretu ili zamrznut na način da što je duže vrijeme ekspozicije (brzina zatvarača sporija) to će zamagljenost pokreta biti veća i obrnuto, što je vrijeme ekspozicije kraće naš subjekt će biti zamrznutiji.

IMG_20161108_000949
Poigravanje sa dugom ekspozicijom: brzina zatvarača je namještena na 30 sec. što predstavlja dugu ekspoziciju koja nam je omogućila dovoljno vremena da se poigramo i sa zoomom. Zoomirali smo zgradu a zatim tokom tih 30 sec. veoma oprezno uradili zoom out i dobili tragove svjetlosti. Nažalost, tokom zoom out-a došlo je i do malog pomijeranja objektiva pa putanja svjetlosti nije potpuno prava. Ono što je još loše na ovoj fotografiji je donji dio u kojem je svjetlost dosta jača i za što možemo reći da je preeksponiran dio fotografije. Fotografija na kojoj vam svjetlost “vrišti” nije dobra fotografija.

Leave a comment