BOKEH

Moram priznati da je bokeh jedna od najdražih tehnika koju volim koristiti kada god za to imam priliku. Zapravo, zbog obaveza, rijetko imam priliku posvetiti se ovoj divnoj tehnici, ali gdje god ugledam dobru šansu za lijep bokeh, obavezno je iskoristim.

Probajte i vi.

Šta je bokeh?

Bokeh je termin koji se u svijetu fotografije koristi za označavanje dubinske neizoštrenosti pozadine. To je ona privlačna zamućenost po kojoj se najčešće može razlikovati kvalitetnija fotografija od običnog snapshota.

To su one lijepe, tople, nježne linije u pozadini objekta. Najčešće su to kružići, a postoje vrlo jednostavne tehnike kako da napravite oblike koje želite.

Određena dodavanja takvih efekata mogu se uraditi nakandnom obradom fotografije u Photoshopu ali to onda nije bokeh.

Dobar izvor svjetlost

Za bokeh je potreban dobar izvor svjetlosti iza objekta, ali on ne smije biti jak niti direktan, posebno na prirodnom svjetlu tokom dana. Ali da prvo pogledamo kako se pravi bokeh tokom noći.

19
Fotografija je urađena sa zoom objektivom.

Kada sam se prije nekoliko večeri približila bini gdje je sjedio ovaj gospodin primijetila sam iza njegovih leđa upaljene lampice koje se najčešće koriste za ukrašavanje. Odmah sam znala da je to odlična prilika za bokeh. Fokus je na profilu, a dovoljno dobra udaljenost izvora svjetla, lampica, od objekta dala je odličan efekat. Bila je to prilika koja se ne propušta.

ff
Fotografija šolje na mom kuhinjskom prozoru nastala jedne duge ljetne noći.

Svjetlost iza mojih leđa bila je dovoljno jaka kako bi se u mrklom mraku vidjela šolja, ali i dovoljno blaga da se na šolji ne vidi bljesak. Kako bih spriječila odsjaj blica na šolji koristila sam obični papir koji sam stavila ispred bljeskalice, a koji je raspršio svjetlost. Kružići u pozadini šolje su od ulične rasvjete.

IMG_2986
Kiša. Ulična rasvjeta i semafor. Objektiv na maneulnom fokusiranju. Lagano okrećite prsten za fokus i dobit ćete zamućenje, a izvor svjetlosti kao što je semafor i ulična rasvjeta napravit će šarene loptice.
IMG_3243
Na semaforu, čekajući da se upali zeleno. Način foografisanja isti kao i na prethodnoj fotografiji.

Kako napraviti bokeh koristeći prirodnu svjetlost?

Čini se kako je bokeh lakše dobiti tokom noći ali jednako dobri efekti mogu se postići i tokom dana.

Iako je pravilo tokom fotografisanja da sunce bude iza leđa fotografu ovdje potpuno mijenjamo to pravilo i sunce zapravo treba biti ispred vas. Najvažnije je da između sunca, kao izvora svjetlosti, i objekta koji fotografišete imate nešto što će ublažiti jačinu sunčevih zraka. Najčešće su to grane, šuma, trava isl.

IMG_5583IMG_5565

Sunčeve zrake u šumi tokom zime i snijega su posebna prilika za čaroliju.

fotomanija1
Sniježna čarolija.

Leave a comment