FOTOGRAFIJA U NOVINARSTVU

Svoju najveću primjenu fotografija je ostvarila u novinama, ali i u novinarstvu općenito. Bez dobrog poznavanja fotografije nije moguće napraviti ni dobru televizijsku priču.
Nema novinskog lista a da nije ilustrovan sa nekom fotografijom koja čitaocu nudi informacije o nekom aktuelnom događaju iz bilo koje oblasti života.

Svi elementi koji učestvuju u kompoziciji ovakve fotografije su podređeni informaciji i njenoj vjerodostojnosti, zato neki kažu da 1 slika govori više od 1000 riječi.

Pa ipak, riječi su riječi i imaju svoju težinu. Jedna fotografija ne može pokazati sve ono što se želi reći nekom infromacijom ali može tu informaciju pratiti ili je dopuniti.

Na fotografijama u novinama najčešće vidimo nekoliko ustaljenih vrsta prikaza situacije ili događaja.

Ako govorimo o nekom događaju koji je sam po sebi važan najčešće koristimo fotografiju koja prikazuje što više detalja, osoba, prostor isl.

12
Ispraćaj posmrtnih ostataka ubijenih Vlaseničana ispred Komemorativnog centra u Tuzli
5
Izložba
IMG_4287
Okrugli sto o 1. martu

Ako su neka osoba ili detalj posebno važani, to treba istaći.

IMG_1697
Srušena munara u Rovašima, Vlasenica
6
Memorijalni centar Potočari
IMG_4441
Premijera predstave “Bajka o Bosni”

Ako radimo intervju u fokusu će biti osoba sa kojom novinar razgovara.

IMG_7072
Šemsudin Alagić, otac Elvisa Alagića koji je bio državnoi reprezentativac u stonom tenisu i ubijen je 25.5.1995. na Kapiji u Tuzli.
IMG_6359
Admir Velić, press konferencija
1
Edin Grbić

Nije uvijek moguće objaviti više fotografija pa ako ste primorani da to bude samo jedna onda ona zaista mora biti posebna i na neki način zajedno sa naslovom ispričati priču i zainteresovati čitaoca da pročita tekst.

Zato, kada birate fotografiju za novine, portal isl. izaberite onu koja najviše govor ali pazite i na neka osnovna pravila u fotografiji kao što su pravilo trećina, ekspozicija, a posebno pazite da vam fotografija ne “visi”.

1
Iako je skoro neprimijetno ova fotografija nije potpuno ravna i pomalo naginje na desnu stranu.
2
Ispravljen horizont. U bilo kojem alatu za doradu fotografija moguće je ispraviti problem sa prethodne fotografije.

Iako je pomalo ukrivljen horizont na prethodnoj fotografiji skoro neprimijetan, profesonalni fotografi veoma vode računa o tome i tu ćete najbolje uočiti razliku između pažljivog i nemarnog fotografa.

Vi budite onaj prvi.


Leave a comment