PRAVILO TREĆINA

Iako imate novi fotoaparat niste zadovoljni svojim fotografijama. One nikako da izazovu “ah” reakciju ni kod vas, a ni kod drugih. U čemu je problem?

Kompozicija

Pravila u fotografiji nisu i ne bi trebala biti nešto što će sputavati kreativnost fotografa. Pravila su tu samo kako bi pomogla da fotografija ostavi pravi dojam na onoga ko je posmatra. Zato se fotografija sa mnogih aspekata izučava već dugi niz godina, skoro od njene pojave.

Kompozicija je jedno od područja koje je prilično široko i koje nas raznim tehnikama usmjerava ka pravom cilju. Jedna od tehnika je i pravilo trećina.

Pravilom trećina se pokušava naglasiti zlatni rez, a koji je preuzet i prihvaćen iz područja umjetnosti.

Kako primijeniti pravilo trećina?

Potrebno je podjeliti vašu fotografiju na 9 jednakih djelova tako da je presječete sa dvije vertikalne i dvije horizontalne linije u pravilnim razmacima.

Pored 9 jednakih pravougaonika dobit ćete i 4 tačke sjecišta.

Upravo te linije i tačke sjecišta su djelovi fotografije na kojima bi se trebali nalaziti ključni elementi, objekti na fotografiji.

1
Objekat treba biti na mjestu gdje se sijeku linije, ili pibližno na tom mjestu
2
Primjer portreta
3
Prateći linije fotografija će dobiti potrebni sklad

Sad već i sami možete zaključiti na kojem principu djeluje i kako se primjenjuje pravilo trećina. Ono nije uvijek primjenjivo na ovaj način.

Horizontalni i vertikalni dijelovi fotografije

Ponekad je potrebno samo da podijeliti fotografiju na tri uspravne ili horizontalne cjeline i tačke na kojima se sijeku linije nisu vam ni potrebne. Ali skoro svaka fotografija u nekom svom dijelu prati neku od ove 4 linije ili 4 tačke.

4
Tri horizontalna dijela

Prethodnu fotografiju smo podijelili prema pravilu trećina ali nam je na njoj najvažnija horizontalna podjela. U ta tri dijela smo smjestili more, brod i šumu. Ispred broda smo ostavili dovoljno prostora u smjeru u kojem plovi kako bi imao potrebni prostor za kretanje.

Preciznost

Moguća su manja odstupanja pri ovom pravilu. Objekat ne mora biti tačno na tačci gdje se sijeku linije, ali je bolje ukoliko ste precizniji.

Isto je i sa horizontalnim i vertikalnim dijelovima. Ponekad neće ni biti moguće da budete precizni kao što je ovaj slučaj sa brodom i vodom. Tada pokušajte svakoj trećini dati isti prostor.

Možda smo u ovom slučaju sa brodom i vodom mogli biti precizniji. Ovako:

5
Preciznost

Sada je vrijeme da i vi primijenite ovo pravilo na vašim fotografijama.

Pokušajte pravilo primijeniti odmah tokom fotografiranja.

U naknadnoj obradi je moguće doraditi i savršeno precizno pozicionirati trećine ali je to česti i nemoguće.

Nemojte rizikovati da vam dobar kadar propadne zbog toga. Učinite to na vrijeme.

Sretno.


Leave a comment